Dacă locuiești la casă, ai nevoie de mai multă căldură sau poate că vrei să-ți diminuezi cheltuielile și să trăiești într-un mediu ambiental mai plăcut, este necesară o investiție în izolarea casei.
Aceasta îți va aduce diferite avantaje și beneficii pe termen mediu și lung. Nu uita că, pentru a efectua o izolare de calitate a casei, trebuie să te poți baza pe un anumit buget. Pot apărea și situații în care pur și simplu nu dispui de toți banii de care ai nevoie. În acest context, poți apela la un credit online. Astfel, îți vei putea finaliza lucrările în timp util.
Există o serie de temeiuri puternice pentru care este de dorit să locuiești într-o casă cu izolație. Pentru aceasta trebuie să afli detalii esențiale asupra proprietăților materialelor de izolare și să consulți câteva recomandări pentru alegerea materialului potrivit.
Mai mult confort într-o casă cu izolație
Poate că îți dorești să economisești energie, să te bucuri de o atmosferă plăcută sau să ai o casă fără pierderi de căldură. Indiferent de scopul urmărit, asigură-te că ai izolat în mod temeinic acoperișul și fațada casei tale.
În caz contrar, vei pierde în mod constant o cantitate semnificativă de energie termică. Diferența dintre prezența sau absența izolației este una semnificativă. Astfel, la fiecare metru pătrat de suprafață locuită, o casă neizolată va consuma de 4 până la 6 ori mai mult agent termic comparativ cu una izolată în conformitate cu standardele moderne.
Dacă ai în vedere o casă insuficient izolată, aceasta va avea un consum de 2 până la de 3 ori mai mare. Izolarea realizată necorespunzător se va reflecta cel mai clar din punct de vedere financiar.
Proprietăți ale materialelor de izolare
Dacă vrei să ai o casă călduroasă, bine izolată și cu o bună protecție împotriva zgomotului, atunci află mai întâi ce proprietăți trebuie să aibă materialele de izolare.
Coeficientul de transfer de căldură/valoare U
Izolația unei case are legătură cu un coeficient de transfer de căldură. Acesta este determinat în primă instanță atât de conductivitatea termică, precum și de grosimea materialelor utilizate. Acestui coeficient i se adaugă două elemente suplimentare: radiația căldurii și convecția pe suprafețe.
Coeficientul de transfer de căldură, cunoscut și ca valoarea U, măsoară cât de bine izolează un material. Cu cât această valoare este mai mică, cu atât izolația este mai eficientă. Valoarea U depinde de două aspecte principale: capacitatea materialului de a conduce căldura (conductivitatea termică) și grosimea materialului.
Valoarea U indică cât de bine izolează un material și poate fi găsită pe etichetele sau specificațiile materialelor de construcție sub forma W/(m²K). O valoare U mai mică înseamnă o izolație mai eficientă, iar pentru o izolație bună, este recomandat să cauți materiale cu valori U sub 0,25 W/(m²K).
Trebuie să știi o regulă esențială în acest caz: cu cât această valoare U este mai mică, cu atât mai puțină căldură va fi transmisă prin piesă. Valoarea U are în vedere numai transmisia căldurii, neținând cont de alți factori cum ar fi curentul de aer, stocarea sau radiația termică.
Conductivitatea termică
Cu cât materialul de construcție pe care îl utilizezi va conduce mai bine căldura, cu atât mai mult o va pierde mai rapid spre mediul exterior.
Dacă dorești să îți construiești o casă cu un consum de energie redus, atunci trebuie să optezi pentru un material izolant adecvat. Mai exact, conductivitatea termică a acestuia nu trebuie să depășească 0,035 W/mK, pentru izolație cu grosime mai mare de 16 cm.
Clasa de conductivitate termică
WLG este ceea ce desemnează clasa de conductivitate termică, adică permeabilitatea unui material pentru un curent de căldură. Cu cât această valoare este mai mică, cu atât este mai bună izolația termică a casei tale.
Practic, vei putea obține o izolare termică mai bună cu aceeași grosime a materialului.
Rezistența termică
Rezistența termică (R) este un alt factor pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când dorești o izolare adecvată a casei tale. Aceasta ajută la menținerea căldurii în interior iarna și la blocarea căldurii din exterior vara, ceea ce reduce costurile de încălzire și răcire.
Dacă dorești să-ți izolezi casa în mod corespunzător, atunci se recomandă ca rezistența termică (R) a materialelor să fie de cel puțin 5 m²K/W pentru acoperiș și de aproximativ 3-4 m²K/W pentru pereți, în funcție de climatul local. În principiu, cu cât materialele de izolație pe care le folosești au o rezistență termică mare, cu atât casa ta are o izolație mai eficientă.
Protecția fonică
Fiecare material izolant are o anumită capacitate de izolare fonică, iar aceasta depinde în principal de structura materialului respectiv. Pentru o alegere informată asupra celui mai bun izolant din punct de vedere al protecției împotriva zgomotului va trebui să respecți o simplă regulă.
Concret, alege un material cu o structură cât mai poros-expandată și cât mai flexibilă pentru a beneficia de o cât mai bună protecție fonică. Un exemplu de asemenea material este vata minerală.
Prevenirea incendiilor
Un ultim criteriu de care trebuie să ții cont în alegerea materialului izolant potrivit pentru casa ta este comportamentul acestuia în caz de incendiu. Materialele de construcție au un comportament în caz de incendiu clasificat în clase Euro, de la A1 până la F.
În clasele de prevenire a incendiilor A1 și A2 intră materialele izolante neinflamabile. În clasa de prevenire a incendiilor B se vor încadra toate acele materiale izolante care în principiu sunt inflamabile.
Astfel, B1 desemnează greu inflamabil, B2 reprezintă inflamabilitate normală, în timp ce B3 reprezintă materialul ușor inflamabil.
Cea mai bună alegere a materialului izolator
Verifică mai întâi caracteristicile importante pentru tine pe care dorești ca materialul izolator să le dețină înainte de a-l cumpăra. Orientează-te către materiale care să îți ofere o protecție termică foarte bună în perioada iernii.
Cu toate acestea, nu uita că acumularea căldurii sub acoperiș este contraindicată. Alte aspecte de care este bine să ții cont în alegerea materialului potrivit sunt protecția împotriva căldurii pe timpul verii, protecția fonică și protecția împotriva incendiilor.
Izolează-ți casa cu atenție
Ia în considerare faptul că izolația bună este cea care îți oferă siguranță. Aceasta trebuie să permită peretelui să fie aerisit pentru a evita apariția unor probleme precum igrasia sau mucegaiul.
Nu în ultimul rând, trebuie să iei în considerare și faptul că dacă un material de izolare poate fi utilizat în interior, acesta ar putea fi nepotrivit pentru izolarea externă. Din acest motiv, înainte de a selecta materialul de izolare, acordă atenție zonei de aplicare recomandate.
Izolează-ți casa ca un profesionist folosind materialele optime
Izolarea acoperișului și fațadei casei tale sunt necesare atunci când dorești să economisești energie sau să nu ai pierderi de căldură.
Poți apela la un împrumut pentru a-ți duce investiția la bun sfârșit, stabilind toate detaliile aferente în mod exact. Nu în ultimul rând, folosește un calculator credit pentru a dobândi o estimare a costurilor totale și a sumei lunară de plată. Astfel, poți să te asiguri că gestionezi rambursarea împrumutului fără ca aceasta să-ți afecteze stabilitatea financiară.
Ține cont în alegerea ta de proprietățile materialelor de izolare și de cum poți face cea mai bună alegere a materialului izolator.